6 kroků ke smysluplné pomoci potřebným

Dobrovolnické centrum ADRA Brno propojuje lidi, kteří chtějí pomáhat, s těmi, kteří pomoc potřebují. Naši dobrovolníci se starají o to, aby lidé ve složitých životních situacích nezůstávali sami. Za běžného režimu se soustředíme především na dobrovolnictví v domovech pro seniory, i teď se snažíme pomáhat tam, kde je to třeba.

 

Oko Galerie

Dlouholetá práce s dobrovolníky nás naučila, že ke smysluplné pomoci potřebujeme srdce, oči, uši, ústa, ruce i rozum. A platí to i teď – v situaci, kdy mnozí z nás hledají způsoby, jak podpořit ty nejzranitelnější.

Pomáhejme srdcem. K rozhodnutí být tu pro druhé nás nikdo nemůže dotlačit. Musíme se rozhodnout sami, jít do toho s upřímností, celým srdcem.

Mějme oči otevřené. Dívejme se kolem sebe, věnujme pozornost těm, kteří by mohli naši pomocnou ruku potřebovat. Někdy stačí jediný pohled, jindy se musíme pokusit nahlédnout pod povrch.

Nastavme uši. Naslouchejme. Jen tak můžeme pomáhat efektivně a smysluplně. Skutečné potřeby se mohou od naší představy výrazně lišit, a tak než začneme cokoliv organizovat, nejprve si seniora vyslechněme. Někteří v této době nepotřebují praktickou pomoc, ale prostě někoho, kdo tu pro ně bude a vyslechne je – byť na dálku přes telefon.

Zapojme ústa. Nebojme se zeptat, podporu aktivně nabízet. Nečekejme, že se potřební sami ozvou, mějme odvahu udělat první krok. Pomoc ale nikdy nevnucujme, respektujme přání seniorů.

Přiložme ruku k dílu. I zdánlivě nenápadný dobrý skutek se počítá. Přinést malý nákup, balíček roušek, zajít s receptem do lékárny. Ne nadarmo se říká, že bez drobných kapek by neexistoval oceán.

...a to všechno s rozumem! Hlídejme si své hranice, pečujme o sebe. Stále mějme na paměti, že neběžíme sprint, ale maraton. Není naším úkolem se vysílit hned na začátku. Smysluplná pomoc by měla být systematická, udržitelná, naplňující pro obě strany.

Děkujeme, že tu jste s námi pro druhé. Společně to zvládneme.

 

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter