ADRA poběží PROTI osamělosti

V rámci Evropy se řadíme mezi země s nejvyšším podílem osamělých seniorek a seniorů. Každý pátý senior v Česku se většinu času cítí osaměle a nemá se komu svěřit s osobními věcmi. Jaké dopady má nedobrovolná samota na naše zdraví? Jak osamělým lidem pomoci? A jak proti samotě pomáhá běh?

Oko Galerie

Osamoceni se cítí lidé napříč věkovými kategoriemi, nejvíce zasaženou skupinou jsou však senioři a seniorky, zvláště pokud nemají funkční rodinu nebo ji mají příliš daleko. V samostatných jednočlenných domácnostech žije v Česku kolem 750 tisíc starších lidí, většinou žen.

Jak se promítá pocit osamělosti do psychického i tělesného stavu? Osamocení lidé špatně jí, spí, pociťují duševní nepohodu, úzkost i depresi, zhoršuje se jejich imunita, berou více léků, snižuje se množství původních zájmů a aktivit… Dopady samoty jsou podle některých studií srovnatelné s účinkem pravidelného kouření, a mají je dokonce horší vliv na lidské zdraví než například obezita nebo nedostatek pohybu.

Nejlepší by bylo, kdyby každý kolem sebe měl milující rodinu a přátele. Ale nežijeme v ideálním světě. Pro ty, kdo ve svém životě nikoho blízkého nemají, jsou tu naši dobrovolníci a dobrovolnice. Dochází do domácností, domovů pro seniory, zdravotnických a dalších zařízení a dělají společnost nejen seniorům a seniorkám, ale i dlouhodobě nemocným, hendikepovaným lidem či dětem v dětských domovech. Dobrovolnická centra ADRA spolupracují s téměř 300 různými zařízeními a pomáhají propojit lidi ochotné pomáhat s těmi, kdo pomoc potřebují. Dobrovolníci dochází za svými klienty a klientkami pravidelně, většinou jednou týdně na hodinu či dvě. Společně tráví čas, povídají si, čtou nebo třeba vyrazí na procházku. 

Návštěva mé dobrovolnice Aničky vždy potěší a povzbudí mou osamělou duši. Dává mi ten nejcennější dar – laskavost, vstřícnost a zájem.
– seniorka Hanna

Dobrovolníci zkrátka vrací lidem do života blízkost. Doplňují tým odborného personálu, úzce s ním spolupracují, ale nenahrazují jej v jeho běžných činnostech. Tímto neprofesionálním vztahem vnáší do života seniorů nový prvek: nezištný zájem, který často přeroste v dlouhodobé přátelství. To, že někdo je ochotný je navštěvovat ve svém volném čase a bez nároku na odměnu, posiluje pocit vlastní hodnoty seniorů. Dobrovolníci spojují seniory a seniorky s vnějším světem a také obohacují jejich život o nové informace a podněty, díky jejich návštěvám se mají na co těšit. Dobrovolnictví tak vnáší pozitivní energii a radost do života osamělých lidí, ale je prospěšné oboustranně. 

Rád přináším povzbuzení a praktickou pomoc osamělým seniorům – vezmu je na vozíčku na pěknou cyklostezku kolem přehrady Olešná, zahraji si s nimi Člověče nezlob se, přinesu menší nákup, na chvilku jim rozsvítím den. Ta jiskra v očích, vděčnost a slova: Pane Jendo, přijďte zas‘, budu se na vás těšit!‘ mě pak provází celý den a dává mi radost a smysl života. Už celá desetiletí. Každý to může zkusit!
– dobrovolník Jenda

 

POBĚŽTE S NÁMI PROTI SAMOTĚ

Už za pár dní společně vyběhneme proti samotě. Podpoříme tak dobrovolnictví, kterému se s Adrou věnuje na 3000 dobrovolnic a dobrovolníků ročně. Ačkoli dobrovolníci navštěvují osamělé lidi zcela nezištně bez nároku na odměnu, organizace takového množství lidí, komunikace s téměř 300 zařízeními, se kterými spolupracujeme a nezbytná administrativa něco stojí. Právě na úhradu těchto nákladů, a dále na pojištění a na proškolení dobrovolníků poputuje výtěžek letošního benefičního ADRAběhu.

Rádi bychom také všechny povzbudili k tomu, aby letošní ADRAběh využili i k setkání třeba se svými rodiči, babičkami a dědečky, strýci a tetami, kamarády a známými, a šli si zaběhat nebo se projít. Smyslem letošního ADRAběhu je přeci boj proti samotě, tak si ho pojďte užít společně.

Více o běhu: https://adra.cz/pridejte-se/pomahejte-pohybem/adra-beh/

Text: ADRA

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter