Den seniorů nejen jako vzpomínka na babi a dědu

Od roku 1990 si celý svět 1. října připomíná Mezinárodní den seniorů. Den seniorů je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé. Zvyšuje povědomí o problémech, se kterými se potýkají, jako například zneužívání starších lidí, ale i sociální izolace a v posledních letech také dezinformace.

Oko Galerie

Od roku 1990 si celý svět 1. října připomíná Mezinárodní den seniorů. Den seniorů je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé. Zvyšuje povědomí o problémech, se kterými se potýkají, jako například zneužívání starších lidí, ale i sociální izolace a v posledních letech také dezinformace.

Mnoho organizací i zařízení pro seniory tento rok slaví po svém. Pořádají akce, scházejí se, vzpomínají na blízké, kteří tady už nejsou. I nezávislá platforma O krok blíž chce na tento den upozornit. 

Nejde totiž jen o vzpomínky a oslavy. Ve společnosti by měla zaznít i témata, která se nyní seniorů velmi úzce týkají a komplikují jim život. “Finance, které mají nyní senioři k dispozici, jim dost často nestačí. Náklady rostou, senioři pak šetří hlavně na jídle, snižují kvalitu nebo množství jídla. Naši klienti chtějí využívat služby potravinové banky, často je pro ně ale těžké se přímo na konkrétní místo osobně dostavit,” říká Soňa H. Morawitzová z Nadace Krása pomoci. 

Navíc se senioři už třetím rokem bojí sociální izolace. Situaci, která tady byl na začátku pandemie koronaviru, už nechtějí nikdy zažít. Pokud nemají partnera a rodina žije daleko, jsou doma zavření celoročně. Nemožnost jít ven, potkávat se se sousedy, známými, tak pro ně je velice nepohodlná. 

Právě proti sociální izolaci organizace staví dobrovolnické programy založené na tom, že si dobrovolníci ve svém volném čase pravidelně chodí povídat se seniory. Společně si třeba čtou, hrají hry, jdou na procházku a na kávu. "V domovech pro seniory i v domácnostech v Ostravě a okolí žijí desítky osamělých seniorů, kteří trpí sociální izolací. A právě pro ně jsou tady naši dobrovolníci. Ve svém volném čase jim nezištně věnují svou pozornost, blízkost a přinášení jim tím radost do života. Leckdy je dobrovolník jedinou blízkou osobou, kterou daný senior či seniorka má. Už jenom pocit, že se má senior komu svěřit a sdílet s někým věci, které jej těší či naopak trápí, leckdy působí jako zázračný lék," vysvětluje například vedoucí dobrovolnického centra ADRA v Ostravě Dagmar Hoferková.

Aktuálním problémem, ač se to třeba nemusí zdát, jsou podle Kateřiny Toholové z Nadace Krása pomoci také dezinformace. V množství informací se senioři logicky ztrácejí a často není v jejich silách ani možnostech je odlišit od relevantních informací. Kvůli tomu se dostávají do problémů - finančních, psychických. “Důležité je se na seniory za sdílení nerelevantních informací a vůbec za uvěření jim nezlobit. Sednou si s nimi, promluvit si o tom, proč informace není pravdivá, společně hledat její zdroj a podobně,” doplňuje Toholová, autorka knihy pro seniory Rozárka píše babičce… o tom, že má důvěřovat, ale prověřovat.

Ze zkušeností organizací sdružených v platformě O krok blíž vyplývají další problémy seniorů v současném světě - nemožnost se zorientovat v tom, na co mají a nemají nárok, kde najít pomoc apod., ale i digitální vyloučení. “Formuláře, objednávky, platba elektřiny apod., to vše se nyní děje převážně online, před internetové bankovnictví a v online světě, ve kterém se velká část seniorů ztrácí,” vysvětluje Morawitzová.

Co bychom si tedy měli 1. října uvědomit? Nejen to, jak důležití pro nás prarodiče jsou, ale také to, že i my teď můžeme pomoct jim. Projevit zájem, nabídnout pomocnou ruku. A bojovat za to, aby nemuseli sami doma obracet každou korunu.





 

O platformě O krok blíž

 

Nadace Krása pomoci založila projekt O krok blíž. Společně můžeme postupovat ve chvíli, kdy je potřeba cíleně a konkrétně pomáhat izolovaným seniorům, společně budeme silnější i “po” koronavirové pandemii. Krize nám ukázala, že pokud se spojíme a budeme se vzájemně podporovat, překážky překonáme lépe.

 

Spojili jsme se v jednom projektu, abychom byli O KROK BLÍŽ seniorům, kteří by neměli

být sami; O KROK BLÍŽ k sobě navzájem - ve snaze pomoct; O KROK BLÍŽ k lidem,

aby věděli, chápali a přidali se k nám; O KROK BLÍŽ na cestě k respektující

a ohleduplné společnosti.

 

Zakládající členové:

DC Adra Brno, DC Adra České Budějovice, DC Adra Ostrava

Lepší senior (již neaktivní)

Letokruh.eu

Nadace Krása pomoci

Právě teď o.p.s.

 

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter