Jak nabídnout pomoc seniorovi?

Starší lidé si často nechtějí nechat pomoc. Vnímají to jako svou vlastní prohru a neschopnost. Uplynulé období koronakrize nám přitom ukázalo, že pomoc skutečně potřebují. A (naštěstí) i to, že jim pomoct umíme.

Oko Galerie

Jak oslovit seniora, který s vámi bydlí ve stejném domě? 

Nemusíte obcházet byty a ptát se každého souseda zvlášť. Při osobním setkání se mohou více stydět a častěji vás odmítnou. Vyvěste na společnou nástěnku nebo vchodové dveře nabídku zajištění nákupu nebo jiné pomoci a telefonní číslo, jméno a číslo bytu. Sousedé se vám mohou sami ozvat. 

Jak nabídnout pomoc svému blízkému?

Možná ještě těžší, než přijmout pomoc od souseda, je pro starší lidi přijímání pomoci od příbuzného. Zvlášť pokud je to syn, dcera nebo vnouče. V komunikaci proto buďte vždy pozitivní - místo "Nechceš, abych ti skočil/a na nákup?" použijte třeba větu "Jdu na nákup, co ti můžu přinést, co potřebuješ, co rád/a jíš?". Místo "Nechybí ti něco?" - " Čím ti můžu udělat radost. Máš vše, co potřebuješ?" a podobně.

Často malá stylistická změna udělá mnoho.

Jak zapojit babi/dědu do dění?

Materiální pomoc je důležitá. Neméně ale ta psychická. Můžete proto své příbuzné zapojit do dění i když třeba nebydlíte blízko. Třeba po telefonu mohou číst nebo vyprávět dětem pohádky, hrát slovní fotbal nebo lodě.

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter