Kartičková výzva

Pošlete pohled seniorovi, který je sám. 

Oko Galerie

Rozdávat radost seniorům v domovech seniorů a osamělým lidem je úkol, který si dala skupina dobrovolníků, kteří společně vytvořili Kartičkovou výzvu. „Dali jsme dohromady malý tým studentů vysokých škol a zdravotníků – maminek na mateřské, aktuálně tedy mimo první linii, a pustili se do toho,“ popisuje začátky zakladatelka Kartičkové výzvy, Tereza Voborníková, lékařka a maminka na rodičovské dovolené. „Před odchodem na rodičovskou dovolenou jsem pracovala jako praktická lékařka pro dospělé v ordinaci, která sídlí v domě s pečovatelskou službou. Mám proto k seniorům velmi blízko a ráda s nimi pracuji. Jsou to vesměs vděční pacienti, velmi srdeční,“ pochvaluje si práci se seniory zakladatelka Kartičkové výzvy. A tady celý příběh začíná.

 

PROSBA O POMOC NENÍ SLABOST

„Na úplném začátku jsme chtěli k seniorům nasměřovat informaci, že nechat si pomoci od blízkých nebo hodných lidí, může být fajn a není to projev ztráty soběstačnosti. Myslíme si, že se to celkem dařilo. Nicméně i přes rozvolňování omezení zůstávají někteří lidé i nadále v izolaci a bez možnosti návratu k normálnímu životu. A právě k těm posíláme vzkazy podpory a dětské obrázky plné radosti,“ popisuje aktivity Kartičkové výzvy Voborníková.

„Jako spoluautorka projektu a máma dvou malých dětí jsem si vědoma, že dětská radost je ničím nenahraditelná. Můžeme lidi zahrnout materiálními dárky a mnohé jistě potěšíme, ale vzpomínka konkrétního dítěte nebo dospělého na někoho, kdo se cítí osamělý a opomenutý, je podle nás nepřekonatelná,“ myslí si.

 

Z MLADÉ BOLESLAVI DO CELÉ REPUBLIKY

A tak začalo pátrání po vhodných zařízeních pro seniory, kde by ručně dělané kartičky s osobními vzkazy dělaly radost. Přestože se iniciativa zrodila v Mladé Boleslavi, dobrovolníci chtějí doručovat kartičky do všech koutů republiky, aby projekt nebyl místně omezen. „V Boleslavi jsme s předáváním začali, abychom si ověřili, jaké budou živé reakce na obrázky a vzkazy,“ vysvětluje Tereza Voborníková.

„Další velká várka kartiček odcestovala v obálkách do Centra sociální pomoci Litoměřice, kde některé domovy vstoupily do karantény a zaměstnanci zůstali se svými klienty a na přechodnou dobu opustili své domovy, aby se o ně mohli naplno postarat. Tento přístup se nám zdál natolik obdivuhodný, že jsme prakticky bezprostředně kontaktovali vedení tohoto zařízení a domluvili se, že k nim chceme jako výraz obdivu a podpory směřovat jedny z prvních kartiček, které se nasbírají,“ neskrývá nadšení. A tak další kartičky již putovaly do vzdálenějších měst a míst i různých typů zařízení, a to i díky spolupráci s některými organizacemi. „Další tipy na místa, kde by mohli mít o kartičky zájem, nám poskytla Nadace Krása pomoci Taťány Gregor Brzobohaté, která s námi od začátku navázala velmi milý, až přátelský vztah, a jsme za to moc rádi. Navázali jsme také kontakt s projektem Úsměv do schránky, který má k dispozici seznam domovů seniorů, kterým se podobné aktivity líbí a chtěly by pro své klienty tento typ podpory. Máme za to, že v tomhle prostředí nemá existovat konkurenční boj, ale vzájemná maximální možná spolupráce. Pro dobrou věc je přeci potřeba pracovat společně. Proto jsme sami velice otevření jakýmkoliv nabídkám spolupráce,“ upřesňují zakladatelé Kartičkové výzvy.

 

JAK KARTIČKU VYTVOŘIT?

Kartičku můžete podle vlastní fantazie vytvořit sami. Je vám ale také k dispozici generátor kartiček, který iniciativa nabízí na svém webu, nebo načerpejte inspiraci z již hotových kartiček, které najdete jak na webu, tak ve facebookové skupině iniciativy #zalezinamnavas. „Všechny kartičky laminujeme a dezinfikujme, aby byly krásné, bezpečné a mohly dělat radost co nejdelší dobu,“ vzkazují dobrovolníci.

Hotové kartičky zašlete buď v elektronické podobě na e-mail info(at)kartickovavyzva.cz, nebo v papírové formě na adresu Tereza Voborníková, 17. listopadu 1470, Mladá Boleslav 29301. O jejich distribuci se postarají dobrovolníci. Kartičky můžete také pro inspiraci dalších lidí sdílet na sociálních sítích.

 

NEPOPSATELNÁ RADOST

Senioři, kterým byly kartičky dosud doručeny, z nich měli podle zakladatelky velikou radost. 
„Musím se přiznat, že při osobním předávání, ač zatím do rukou personálu, je ve vzduchu tolik radosti a dojetí, že je pro mě těžké ubránit se slzám. Tím spíš se všichni dojímáme, když se k nám dostanou reakce od obdarovaných klientů a pacientů. Obdarovaní často dojetím pláčou a říkají, že od nás dostali doslova pohlazení na duši. Také dárci kartiček se dojímají a radují, když se dozví, kam jejich obrázky a vzkazy doputovaly a jak moc se líbily. Tyto pozitivní zprávy od zapojených organizací jsou pro nás obrovskou motivací a důkazem, že to, co děláme, má smysl. Navíc si myslíme, že je možná právě teď ta správná doba pro nastartování mezigeneračního souznění a propojování mladších a starších generací. Ve spolupráci s obdarovanými a spolupracujícími organizacemi už máme připravené další možnosti, jak rozdávat radost i v budoucnu, jakmile pandemie odezní a život se vrátí do normálu. Velmi se na to těšíme a zveme všechny, kdo by chtěli rozdávat radost do našeho projektu,“ vyzývá nakonec Tereza Voborníková.

 

Zdroj: Hatefree

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter