Netančírna podruhé. Jak jde seniorům salsa?

Odhodit stud a naskočit na parket. Desítky seniorů v pondělí večer oslavily nedávný Den seniorů. Nadace Krása pomoci ve spolupráci s Art 4 People pro ně připravili v pořadí už druhou (Ne)Tančírnu pro všechny generace. Tentokrát v rytmu latinské salsy.

 

Oko Galerie

Že je trsání jen pro mladý? Ale vůbec ne! Na (Ne)Tančírně pro všechny generace si trsli mladí se staršími, nejstarší s nejmladšími, profesionálové s tanečními laiky, prostě úplně každý, kdo přišel oslavit Den seniorů s Krásou pomoci. A kdo nechtěl, užíval si večer plný latinskoamerických rytmů jako divák.

 

“Prvního října si každoročně připomínáme Mezinárodní den seniorů. Pro Nadaci je to příležitost, jak dát starším lidem najevo, že si jich vážíme a vnímáme je jako plnohodnotné členy společnosti. Proto jsme opět připravili akci pro naše klienty, seniory ze spřízněných organizací i pro širokou veřejnost, abychom mohli tento den všichni společně oslavit. Bylo krásné vidět, jak se lidé různého věku společně baví a užívají si večer. Nezáleží totiž na tom, kolik je nám let, podstatné je hledat společnou řeč a cestu. Nejen na tanečním parketu,” říká ředitelka Nadace Krása pomoci Soňa H.Morawitzová.

 

V loňském roce takovou akci pořádala Nadace poprvé, tehdy v rytmu prvorepublikového swingu. Letošní téma bylo o trochu víc odvážné - latina, salsa i tango! 

 

“S Nadací Krása pomoci spolupracuje Art 4 People již několik let na různých projektech a mimo jiné i na Mezinárodním dni tance. V loňském roce se zrodil slogan “Kdo tančí, nestárne!” Kladná odezva na Den tance byla tak intenzivní, proto jsme zvolili jiný formát a vznikla (Ne)tančírna pro všechny generace. Při prvním ročníku se klienti nadace u swingu tak odvázali, že jsme si řekli, že zkusíme letos něco temperamentějšího a připravili jsme pro ně program v latinských rytmech. Ani tentokrát svou vitalitou a zápalem nezklamali a předčili naše očekávání, takže nyní zvažujeme, co si pro ně připravíme na příště… možná breakedance?” směje se Martin Kolda z Art 4 People.


 

Do krásného prostředí Občanské plovárny v pondělí večer zavítal rekordní počet seniorů. 

“Letos jsme zaznamenali větší zájem i účast než v prvním ročníku (Ne)Tančírny - přišlo 130 lidí, což je už na hraně kapacity prostoru. Rozhodně proto chceme akci podobného formátu zachovat i do budoucna,” slíbila ředitelka Nadace.

 

Záštitu krásné akci udělili Ministerstvo práce a sociálních věcí a Magistrát hl. města Prahy. Generálním partnerem se stal řetězec obchodů Penny Market, který dlouhodobě pomáhá seniorům právě podporou Nadace Krása pomoci.

____________________________________________________________________________

O Nadaci Krása pomoci

Nadace byla založena v roce 2008. Od té doby rozdělila mezi neziskové organizace pomáhající seniorům 34 mil. korun a celkem seniory podpořila částkou 55 mil. korun. V projektu Doma bez obav denně pomáhá seniorům, aby mohli žít důstojně doma. Napříč republikou podporuje proseniorské projekty. Důležitou součástí práce Nadace je osvěta v tématech, jako je důležitost mezigeneračního propojení, sociální izolace a osamělost seniorů, dezinformace. V projektu Zlatá práce podporuje zaměstnávání osob nad padesát let. Má vlastní dobrovolnický program.

 

O Art 4 People

Art 4 People je kreativní, eventová a produkční agentura zaměřující se na organizaci společenských, kulturních a marketingových akcí včetně dramaturgie, technických služeb, audiovizuální dokumentace a postprodukce.

 

O Dni seniorů

 

Od roku 1990 si celý svět 1. října připomíná Mezinárodní den seniorů. Den seniorů je oslavou všeho, co společnosti přináší staří lidé. Zvyšuje povědomí o problémech, se kterými se potýkají, jako například zneužívání starších lidí, ale i sociální izolace a v posledních letech také dezinformace.

Mnoho organizací i zařízení pro seniory tento rok slaví po svém. Pořádají akce, scházejí se, vzpomínají na blízké, kteří tady už nejsou. I Nadace Krása pomoci v říjnu pořádá akce pro seniory a šíří osvětu ve veřejném prostoru. 

 

Nejde totiž jen o vzpomínky a oslavy. Ve společnosti by měla zaznít i témata, která se nyní seniorů velmi úzce týkají a komplikují jim život - jako je nyní třeba ekonomická situace nebo digitální vyloučení.

 

 

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter