Nový člen: Být spolu

Jsme nováček mezi neziskovými organizacemi a otevíráme téma mezigeneračního spolubydlení. Podle nás se nejedná o pouhé bydlení, ale především o velké obohacení. Obohacení může znamenat inspiraci, radost, naději, úctu a respekt, pomoc, ohleduplnost a vnímavost.

Oko Galerie

Jsme nováčkem mezi neziskovými organizacemi a otevíráme téma mezigeneračního spolubydlení. Myslíme si, že tohle téma, tady vždy bylo a nyní mu chceme pomoct dostat se více na povrch do společnosti, neb si myslíme, že se tady nejedná o pouhé bydlení, ale především o velké obohacení. Obohacení může znamenat inspiraci, radost, naději, úctu a respekt, pomoc, ohleduplnost a vnímavost.

Mezigenerační spolubydlení se pozvolna začíná odehrávat v Plzni. Otevíráme toto téma ve spolupráci s místními organizacemi i institucemi. Začíná se tvořit informační síť, která nese mezigenerační spolubydlení. Po vzoru naší mateřské organizace ve Francii (působící od roku 2006 ensemble2generations) chceme napomoci k propojení studentů a lidí v seniorském věku. Studenti, kteří přichází do Plzně studovat Západočeskou univerzitu v Plzni, Lékařskou univerzitu UK v Plzni a vyšší odborné školy v Plzni a senioři/ky, kteří mají dostatečně velký domov, kde mají prostor k ubytování studenta/ky během akademického roku.

Neexistuje jeden správný typ spolubydlení, který je vhodný pro všechny páry. Každému páru (student - senior nebo manželé senioři - student) vyhovuje něco jiného, proto je možné vybírat ze tří rámcových typů spolubydlení, přičemž vzájemné podmínky si páry určí mezi sebou a k tomuto domluvení napomáhá naše organizace.

Nešli jsme do tohoto projektu s holýma rukama, ale velmi nám napomohla advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS (právnická firma roku 2020). Zajistili právní ukotvení v české legislativě a vytvořili pro nás smlouvy, které garantují správnost.

 

Bytspolu.cz

 

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter