Přírodu domovům

Když nemůžou babičky a dědové do přírody, pošleme přírodu za nimi! Pomůžete nám v tom? Spojili jsme se s Haenke a jediné, co teď chybí, jste vy. 

Respektive peníze.

Oko Galerie

Senioři jsou nejrizikovější skupinou a nejčastějšími obětmi pandemie. Navíc kvůli uzavření domovů pro seniory teď trpí ještě větší samotou a odloučením. Protože za nimi nemůžeme osobně, rozhodli jsme se za nás poslat zeleň – rostliny totiž působí pozitivně na duševní zdraví člověka, mají potenciál snižovat stres a pohled do zeleně dokáže urychlit rekonvalescenci pacientů.

Máme k dispozici pokojové rostliny z druhé ruky, které již jejich původní majitelé nepotřebují, ale které jsou zdravé a stále mohou potěšit další lidi. Chtěli bychom je proto umístit do domovů, aby se z nich mohli dále těšit i jejich klienti.

Kdo sbírku organizuje?

Misí česko-francouzského projektu Haenke je přibližovat veřejnosti funkce rostlin ve společnosti skrze přednášky, workshopy a další vzdělávací aktivity. Zeleň propojují s vědou a uměním i v rámci instalací, které se objevily např. na piazettě Národního divadla, Designbloku, v Českém centru v Londýně nebo v restauraci Eska. Ve spolupráci s Nadací Krása pomoci vymysleli projekt, který rozzáří domovy přinese trochu zeleně do jejich prostor.

Proč?

Protože víme, že sociální izolace, ve které se senioři ocitají, má negativní vliv na psychické i fyzické zdraví. A také víme, že zeleň a příroda má naopak blahodárný vliv na psychiku lidí. A s kým jiným bychom se měli bavit o rostlinách než s Haenke? Vědí o nich úplně všechno, pracují udržitelně a zero waste a jsou to srdcaři.

Spoustu z nás se v těchto dnech ocitla v karanténě a nebo z důvodu pandemie omezila vycházení. Pro seniory jakožto ohroženou skupinu obyvatel je tato nucená izolace naprosto zničující a má negativní dopad na jejich fyzické zdraví i psychiku. Odloučení od blízkých může mít na seniory stejně drtivý dopad jako možná nákaza nemocí COVID-19. Absence sociálního kontaktu zvyšuje riziko úmrtnosti o polovinu. 

Rostliny mají naopak potenciál uklidňovat, jednoduchá péče o ně odvádí mysl od problémů a pohled do zeleně může podle některých studií i pomáhat v rekonvalescenci. Jakmile to bude možné, budeme v domovech pořádat workshopy, přednášky a debaty kolem rostlin a péče o nich, a pomáhat tak vytvářet dialog mezi generacemi skrze lásku k rostlinám.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Peníze z této sbírky použijeme na výkup pokojových rostlin z druhé ruky a případně na nákup nových. Z prostředků budeme také hradit květináče a zahradnický materiál, dopravu a na organizací workshopů.

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter