Sociální izolace? To není řešení, ale součást problému

“ Odnětí svobody“ je trest, který udělujeme někomu, kdo porušil zákon. A my teď odnímáme svobodu někomu, abychom ho ochránili. Ale - netrestáme ho tím spíš? Vždyť třeba ve vězení je nejhorším způsobem trestu samotka. Z tohohle pohledu je uzavření a izolace úplně strašná,” myslí si ředitelka Nadace Krása pomoci Michaela Stachová.

Oko Galerie

“ Odnětí svobody“ je trest, který udělujeme někomu, kdo porušil zákon. A my teď odnímáme svobodu někomu, abychom ho ochránili. Ale - netrestáme ho tím spíš? Vždyť třeba ve vězení je nejhorším způsobem trestu samotka. Z tohohle pohledu je uzavření a izolace úplně strašná,” myslí si ředitelka Nadace Krása pomoci Michaela Stachová. "Doufala jsem, že ten čas , který jsme si koupili, vláda využije k tomu, aby připravila nějaký dlouhodobý plán," dodala Stachová.

Podzimní opatření jsou přitom pro starší osoby ještě horší, než ta jarní. Odloučení od blízkých je dlouhé. A sociální izolace spojená se stresem a dezorientací v současné situaci je možná ještě větší riziko, než samotná nákaza. Absence sociálního kontaktu zvyšuje riziko úmrtnosti o polovinu. Jedním z mechanismů, kterými se samota projevuje na fyzickém zdraví, je také zhoršení imunity. 

Nechceme v žádném případě nemoc zlehčovat, víme ale, jak je těžké být sám, bez blízkých, v neustálém strachu z toho, co bude.

Bohužel totiž známe i čísla, která potvrzují naše domněnky. V souvislosti s první vlnou (jaro 2020) v sociálních zařízeních zemřelo prokazatelně více lidí. (Z předběžných dat ÚZIS a ČSÚ vyplývá, že od ledna do června 2020 zemřelo s covidem-19 v zařízeních 77 lidí, ale celkově stoupl počet úmrtí o 425.) Experti to dávají do souvislosti se sociální izolací a zhoršeným přístupem ke zdravotní péči. Upřímně - bojíme se, co způsobí podzimní vlna i uzavření domovů. Uzavřít seniory v domovech je totiž možná ochrání před koronavirem, před dopady sociální izolace ale ne.

Souzníme s výzvou lékařů (primáře infekčního oddělení v českobudějovické nemocnice Aleše Chrleho, vedoucího lékaře JIP z infekčního oddělení ústecké nemocnice Hynka Bartoše a Jiřího Sagana, vedoucího lékaře JIP z Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava). Souhlasíme s tím, že by se měla dodržovat veškerá hygienická opatření a situaci rozhodně nechceme vůbec zlehčovat, naopak! Situace domovů pro seniory a seniorů obecně by se ale podle nás měla řešit jinak.

Situace domovů pro seniory a seniorů obecně by se ale podle nás měla řešit jinak.

K tématu snad už jen citace ředitele DS Humpolec, kam posíláme jeden All-in-on počítač, který může pomoct klientům komunikovat s blízkými. Petr Vaněk nám napsal:

I přes „nepřízeň okolí“ jsme až do minulého pátku (9.10.) umožňovali návštěvy ke klientům, byť ve vstupní hale – tak, aby návštěvy nechodily na pokoje, pochopitelně s rouškami a přes plastovou přepážku. Dokonce jsme byli schopní i dovézt dolů na posteli imobilní klienty. Nicméně ministr zdravotnictví učinil přítrž i této aktivitě a co se děje dnes, o tom raději ani nemluvím. V našem domově jsme covid měli od 2.9. do 6.10. a věřte mi, že tento měsíc svého života bych si skutečně nerad zopakoval. Nevím, co nás všechny ještě čeká…

Z toho až mrazí, viďte?

Michaela Stachová a Kateřina Toholová, Nadace Krása pomoci

Chci se přidat

Sdílet stránky na:

Napište nám.

Newsletter